Intrebari despre aerul conditionat

Ce este un aparat de tip Split De Perete?
Aparatul de aer conditionat split este un dispozitiv care raceste incaperea prin recircularea aerului din incapere. Acesta poate fi pozitionat numai suspendat pe perete.

Ce este un aparat de tip Multi-Split?
Acest tip de aparat aer conditionat este cel care raceste incaperea prin recircularea aerului din incapere si care poate fi pozitionat numai suspendat pe perete. Acesta dispune de o singura unitate exterioara si 2 sau mai multe unitati interioare ce se pot amplasa in camere diferite.

Ce este un aparat de tip Caseta?
Aparatele de aer conditionat tip caseta sunt solutia perfecta de climatizare pentru spatiile moderne dotate cu plafoane suspendate, fiind recomandate in general pentru spatiile de birouri. Sunt compuse dintr-o unitate interioara, o unitate exterioara si telecomanda pentru unitatea interioara. Pot fi utilizate atat pentru racire, cat si pentru incalzire.

Ce este un aparat de tip Coloana?
Aparatele de aer conditionat tip coloana reprezinta una din solutiile ce pot fi aplicate pentru climatizarea spatiilor mari, care nu au fost prevazute initial cu sisteme de climatizare. Sunt compuse dintr-o unitate interioara, o unitate exterioara si telecomanda pentru unitatea interioara. Pot fi utilizate atat pentru racire, cat si pentru incalzire.

Pot sa fac un montaj aer conditionat pe holul unui apartament de bloc?
Nu recomandam nimanui un astfel de montaj pentru ca nu va raci tot apartamentul asa cum se doreste. Holurile apartamentelor de bloc sunt in general micute astfel aerul rece va fi simtit foarte rapid de unitate interna si senzorul de temperatura de pe acel hol in care este montat, aparatul intrand automat pe ventilatie. In cazul in care holul este mare intervine si aici o problema: compresorul va fi exploatat la maxim pentru a ajunge la temperatura dorita de noi si astfel va fi distrus inainte de termen. Este ca si cum am conduce masina cu pedala de acceleratie la maxim tot timpul.

De ce trebuie folosita obligatoriu pompa de vid la montaj aer conditionat?
Pompa de vid este o unealta care nu ar trebui sa lipsesca din trusa montatorului de aer conditionat. Aceasta are rolul de a vida traseul frigorifc si de a verifica daca vor exista sau nu pierderi de freon din cauza montajului. Un montaj de aer conditionat fara pompa de vid inseamna un montaj defectuos care impiedica performantele aparatului, acesta nefiind niciodata functional la parametrii lui reali.

Ce este un aparat de aer conditionat cu tehnologie inverter?
Principiul este simplu: inverterele reglează puterea pentru a o corela cu cerinţa reală pentru racire sau incalzire.Această tehnologie are două beneficii clare:

 Confortul: Inverterul îşi amortizează investiţia de multe ori prin îmbunătăţirea confortului. Un sistem de aer condiţionat cu inverter îşi reglează în mod continuu randamentul de răcire şi încălzire, pentru a-l corela cu temperatura din cameră, îmbunătăţind astfel nivelurile confortului. Inverterul reduce timpul de pornire al sistemului, prin urmare, se ajunge mult mai rapid la temperatura solicitată a camerei. Imediat ce temperatura corectă este atinsă, inverterul garantează menţinerea ei constantă.

 Eficienţa energetică: Deoarece un inverter monitorizează şi reglează temperatura mediului ambiant oricând este nevoie, consumul de energie scade cu 30% în comparaţie cu un sistem tradiţional cu pornire/oprire.

Ce este COP?

Coefficient of Performance - coeficientul de performanta este raportul dintre puterea electrica absorbita si puterea termica de incalzire generata. Spre exemplu, o pompa de caldura moderna va genera 3 kW de energie termica pentru 1 kW de energie electrica consumata. In acest caz COP va fi 3.

Ce este VRV sau VRF?

VRV este un sistem conceput si dezvoltat de Daikin Industries si inseamna "variable refrigerant volume" - "volum de agent frigorific variabil". Daikin detine marca inregistrata VRV, de aceea alti producatori folosesc termenul VRF "variable refrigerant flow" - "debit variabil de agent frigorific". In principiu ambele functioneaza la fel si sunt cai extrem de eficiente, sigure, economice pentru a raci sau incalzi cladiri. Debitul de refrigerant este adaptat foarte precis pentru a satisface cererea de incalzire sau racire a cladirii, astfel se economiseste energie. Pe scurt, sunt probabil cele mai bune sisteme disponibile pentru aplicatii medii si mari.

Ce este EER?

Energy efficiency ratio - rata de eficienta energetica este raportul dintre puterea electrica consumata si puterea de racire generata. COP si EER sunt marimi similare, dar sunt folosite pentru incalzire sau pentru racire.